marți, 19 martie 2013

Consumerism sentimental

      Totul are un termen de valabilitate. Vreau sa zic ca nu consumi ceva ce e trecut de data de expirare. Si asta se aplica si in viata.
     Exemplu: In frigider pastrezi alimentele, pateul il poti pastra cativa ani daca nu-l deschizi, laptele vreo saptamana-doua, ciorba in doua zile se acreste...n-o mai consumi, o arunci. De ce? Pai nu consumi ceva ce-ti face rau si are gust aiurea. Desfaci pateul si-l intinzi pe paine daca ti-e foame, nu? Dupa o zi il arunci si pe acela, fiindca nu vrei sa dai in toxinfectie alimentara. E la fel si cu oamenii, unii odata desfacuti, daca vezi ca nu-ti fac bine, te indepartezi de ei. Chiar daca odata ti-a fost foame si-ai vrut sa vezi cum gandesc. 
      Dar suntem prea prinsi uneori de sentimente, de afectiune, obisnuită, de frica de a incerca ceva nou sau de teama de a nu muri de foame, singuri. Si atunci consumam ceva ce nu ne facem bine, in loc sa acceptam si sa spunem "Da-o-n'colo de ciorba, e acra, merg la magazin sa caut altceva, asta-i aiurea, nu vreau sa ma imbolnavesc". Ah nu, asta ar fi logic... in schimb ne hranim cu ea, ne imbolnavim, suferim si ne miram "De ce sunt nefericit?". Un raspuns simplu: ar fi cazul sa mai faci curat in frigiderul ala! Ia-ti inima in dinti, fa-ti tupeu, ia-ti o geaca pe tine si fugi pana la magazin. E normal ca de multe ori produsele cu ambalaje colorate si dragute care iti atrag instant privirea, odata desfacute sa aiba un continut nociv sau de o caltitate inferioara.   E posibil sa aiba uneori un continut care nu ti se potriveste ca stil de alimentatie fiindca ai interpretat gresit cand ai citit ingredientele...Te gandeai ca poate iti plac... dar ai gustat si vezi ca nu-i ok...eh, asta este.
    Mai dai o fuga pana la alimentara, si-inca o fuga... Apoi gasesti ceva ce-ti palce si-ti astamperi pofta, consumi tot acelasi lucru, pana cand intr-o zi iti dai seama ca ai dezvoltat o intoleranta. Nu-i nimic, magazine vor fi tot timpul si rafturile sunt pline. Esentialul este sa gasesti un echilibru. Intr-o zi vei gasi vinul acela care devine mai bun cu timpul si nu are termen de valabilitate.

Dar eu sunt o optimista probabil...